Fenomenul burnout: când organismul ÎȘI CERE DREPTUL LA PAUZĂ

  

În societatea curentă, munca multă este normalizată, chiar glorificată când vine vorba de populația tânără, proaspăt intrata în câmpul muncii și dornică să avanseze în carieră. Astfel, este ușor să ajungi să îți neglijezi nevoile și să muncești până la epuizare, că de, „ești tânăr, duci”. Este, într-adevăr, așa? Care sunt semnalele că avem nevoie de o pauză și unde tragem linia între oboseală și burnout? În acest articol, vom explora fenomenul de burnout, de la caracteristici și simptome, până la metode de a-l gestiona.


Ce este fenomenul burnout?

Burnout-ul este o stare accentuată și persistentă de epuizare și detașare experimentată în raport cu locul de muncă. Aceasta apare în urma expunerii îndelungate la anumiți stresori de la job, fie ei emoționali sau sociali. 1  Deși epuizarea reprezintă un element central al fenomenului de burnout, acesta nu trebuie confundat cu oboseala cronică. Persoanele care experimentează burnout nu sunt doar obosite, ci simt, în plus,  lipsă de interes și detașare față de munca lor și nu mai găsesc sens sau satisfacție în ceea ce fac. 2 Fenomenul burnout cuprinde trei componente:

1.      Epuizarea reprezintă elemental central al acestui fenomen complex și este, de obicei, primul aspect pe care oamenii îl invocă atunci când vorbesc despre burnout. Este considerat un factor necesar, dar nu suficient, în identificarea burnout-ului. Aceasta se poate manifesta prin 3 :

·         Oboseală cronică

·         Probleme de somn

·         Sistem imunitar scăzut

·         Dureri de cap sau dureri musculare

·         Dificultăți de concentrare

2.      Cinismul sau detașarea față de locul de muncă se referă la distanțarea emoțională față de muncă și pierderea interesului sau a motivației de a realiza sarcinile de la locul de muncă. Anumite studii privesc această componentă drept o reacție a individului la starea perpetuă de epuizare. Mai precis, pentru a face față oboselii duse la extrem și a se proteja de implicațiile acesteia, oamenii se distanțează, emotional și cognitiv, de munca lor. 4 Această componentă se poate manifesta prin:

·         Iritabilitate

·         Limitarea interacțiunilor sociale

·         Lipsa de sens în raport cu munca

·         O atitudine negativă față de muncă

3.      Ineficiența este sentimentul persoanei că nu își îndeplinește bine sarcinile de la muncă și că eforturile sale sunt lipsite de valoare sau nu duc la rezultatele dorite. Indicatorii acestui element sunt:

·         Lipsa satisfacției profesionale

·         Autoevaluare negativă în raport cu munca

·         Reducerea motivației și inițiativei