Sunt o persoană care ține la munca ei și pune suflet în ceea ce face. Cred că a fi psiholog este mai mult decât o meserie, este un proces continuu de autocunoaștere și cunoaștere.
Înseamnă foarte mult pentru mine fiecare pas pe care un client îl face către versiunea lui mai bună și, deși meritul cel mai mare este al său, mă bucur că îi pot fi alături în acest parcurs.
Fiecare persoană este unică și nu există o „rețetă” universală atunci când vine vorba de înțelegerea minții umane. Așadar, în practica mea, integrez tehnici din mai multe arii ale psihoterapiei, pentru a oferi suportul cel mai potrivit pentru fiecare în parte.
Formarea mea de bază este în Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală (cunoscută și drept Cognitive-Behavioral Therapy, CBT), abordare ce are la bază ideea că nu evenimentele din viața noastră produc anumite emoții, ci modul în care noi le filtrăm și le interpretăm. Altfel spus, într-un mod mult mai frumos, de către existențialistul Viktor Frankl, „Între stimul și răspuns există un spațiu. În acest spațiu se află puterea noastră de a alege un răspuns. În răspunsul nostru se află creșterea și libertatea noastră.” Așadar, abordarea cognitiv-comportamentală urmărește schimbarea gândurilor și atitudinilor disfuncționale, dar și a comportamentelor nocive, în vederea îmbunătățirii stării emoționale. Este o abordare pragmatică, structurată, orientată către scop și prezintă o foarte bună validare științifică, fiind considerată „standarul de aur” al psihoterapiei.
Terapia prin Acceptare și Angajement (Acceptance and Commitment Therapy, ACT) este, de asemenea, o abordare cu care rezonez și pe care o aduc în practica mea terapeutică. Aceasta încurajează acceptarea gândurilor și emoțiilor dificile, explorarea valorilor personale și alinierea acțiunilor cu aceste valori. Cu alte cuvinte, ne ghidează să acceptăm că suferința și dificultățile sunt experiențe normale ale vieții, cu care nu trebuie să încercăm să ne luptăm. În același timp, ne ajută să ne focusăm asupra acțiunilor care ne oferă sens și ne aduc mai aproape de cine dorim să fim cu adevărat.
Terapia Schemelor (Schema Therapy) se centrează asupra modelelor prin care fiecare percepe lumea, numite „scheme”. Acestea sunt profunde, puternic înrădăcinate, conturându-se în timpul copilăriei și adolescenței, în baza experiențelor la care suntem expuși în acea perioadă. Schemele funcționează precum un filtru prin intermediul căruia „citim” și interpretăm situațiile de viață. În cazul în care, în perioada timpurie, anumite nevoi fundamentale nu au fost îndeplinite (nevoia de atașament sigur, nevoia de limite sănătoase, de stimă de sine, etc.), schemele pe care ni le formăm vor fi dezadaptative, adică nu ne vor ajuta ulterior, în viața de adult, să navigăm lumea într-un mod benefic nouă. Așadar, această abordare terapeutică urmărește identificarea și „rescrierea” unor astfel de scheme, pentru a ajuta persoanele să aibă reacții mai sănătoase și vieți mai împlinitoare.